Бесіди , інструктажи з безпеки життєдіяльності учнів!

 1. Інструктаж з БЖД про дотримання учнями обмежень задля запобігання поширення ГРВІ та COVID-19.

1. При перших симптомах респіраторних захворювань (підвищеній температурі, появі кашлю, нежитю або ускладненні дихання), якi ти вiдчув у закладi освiти, негайно звертайся за медичною допомогою. Повiдом класного керівника чи іншого педагогічного працiвника.

2. Якщо ти вiдчув перелiченi симптоми поза межами закладу освiти, то негайно повідом батьків чи зателефонуй сімейному лікарю. Залишайся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.

3. Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо людина перебуває в групі ризику або має наступні симптоми: ускладнене дихання, кровохаркання, нудоту, задуху, блювання, сплутаність свідомості.

4. Після кожного уроку провітрюйте приміщення. Доступ чистого повітря перешкоджає розповсюдженню вірусів.

5. Протягом дня необхідно дотримуватися правил знезараження рук:

- перед початком навчання та під час перерви;

- після відвідування санвузла (обов’язкова обробка дезінфікуючим засобом); - після чхання, сякання, кашлю, витирання очей, причісування;

- у будь-яких інших випадках контакту в процесі роботи з предметами, які можуть забруднити (контамінувати) руки.

6. Для гігієнічного знезараження рук учні 5-11класів наносять мінімум 3 мл. антисептика на сухі долоні, активно втирають протягом 30 секунд. Дітям дошкільного віку та початкової школи руки необхідно протирати антисептичними вологими серветками.

Мити руки з милом слiд протягом 30-40 секунд. Якщо на поверхні рук є вірус, миття рук або їх обробка спиртовмісним розчином вб’є його.

7. Перебуваючи на перервах та в громадських місцях, носіть маску або респіратор. Пiд час навчальних занять маску або респiратор учням носити не обов`язково.

Перед тим, як одягати маску, вимийте руки з милом або обробіть їх спиртовмісним розчином.

Одягніть маску так, щоб вона закривала рот і ніс без проміжків між обличчям і маскою.

Не торкайтеся маски під час використання, в разі дотику, обробіть руки спиртовмісним розчином або вимийте їх з милом.

Не використовуйте одноразові маски повторно.                                                                                   

Безпечно знімайте маску, торкаючись її тільки ззаду (не торкайтесь передньої частини маски).

Використану маску відразу викиньте у спецiальний контейнер для смiття.

8. По можливості не чіпайте руками очі, ніс, рот. Торкаючись руками очей, носа або рота, можна перенести вірус з поверхні рук до організму.

9. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі або чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Використану серветку відразу викидайте у спеціальний контейнер для сміття.

10. Уникайте контактів з потенційно зараженими відходами або рідинами тваринного походження.

11. Дотримуйтесь звичайних правил гігієни в продуктових магазинах, де продаються м'ясо, риба, інші продукти тваринного походження.

12. Не вживайте в їжу сирі продукти тваринного походження (м'ясо, птицю, рибу, яйця) або ті продукти, які не пройшли належну термічну обробку.

13. Категорично уникайте будь-яких контактів з тваринами (бродячими котами, собаками, птахами, гризунами, кажанами).

14. Дотримуйтесь дистанції. Тримайтесь від людей на відстані мінімум 1,5 - 2 метра, особливо, якщо у них кашель, нежить, підвищена температура. Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє на респіраторну інфекцію, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися при вдиханнi повітря.

15. Пройдіть лабораторне дослідження, якщо ви мали контакт з людиною хворою на COVID – 19.

Критерії за якими людина може вважатися контактною:

  • особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19;
  • особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання);
  • особа мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 та не використовувала засоби індивідуального захисту;
  • особа контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше та не використовувала засоби індивідуального захисту;
  • контакт в літаку в межах двох сидінь з хворим на COVID-19 (супутники подорожі).

2. Організація  дорожнього руху. Правила безпеки під час переходу вулиці.

Правила безпеки під час переходу вулиці

Вулиці, якими рухається транспорт та пішоходи, перетинаються. Місця перетину вулиць називаються перехрестями.

Якщо рухом на перехресті керує світлофор чи регулювальник, то воно називається регульованим.

Переходити вулицю на перехресті можна лише пішохідним переходом на зелений сигнал світлофора або відповідний сигнал регулювальника.

Якщо відсутній регулювальник або світлофор вимкнений, перехрестя вважається нерегульованим. На ньому слід бути особливо уважним. Переходити його потрібно лише в місцях, де є дорожній знак «Пішохідний перехід» або дорожня розмітка — «зебра». Якщо на перехресті нема цієї розмітки, пішохід повинен пропустити транспорт, що рухається вулицею.

Посередині переходів через широкі вулиці може бути «острівець безпеки». Якщо ви не встигли перейти вулицю, можна зупинитись на цьому «острівці» та пропустити зустрічний потік транспорту.

Якщо на перехресті є підземний перехід, то вулицю слід переходити ним.

Проїжджа частина вулиці призначена для руху автомобілів, і на пішохода там чатує небезпека. Для того щоб не потрапити в небезпечну ситуацію, слід дотримуватись таких правил:

• Перед переходом дороги завжди слід зупинитись і роздивитись навкруги.

• Переходити проїжджу частину вулиці потрібно пішохідними переходами, у тому числі підземними, що позначені дорожніми знаками.

• Під час переходу вулиці потрібно керуватися сигналами світлофора чи регулювальника.

• Якщо наближається машина з увімкненим проблисковим маячком або спеціальним звуковим сигналом, пішоходи повинні утриматись від переходу проїжджої частини.

• Пішоходи, які не встигли закінчити перехід, повинні перебувати на «острівці безпеки» або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків. Продовжувати перехід можна, лише переконавшись у безпеці подальшого руху.

Особливості руху пішоходів за складних дорожніх умов

Туман, опади, ожеледь створюють складні дорожні умови.

Так, на слизькій чи мокрій дорозі значно погіршується гальмовий шлях ТЗ, що може призвести до наїзду на пішоходів. Окрім того, пішоходів може засліпити світло фар автомобілів. Щоб уникнути травмування, необхідно:

• переходити лише тоді, коли впевнений, що транспорт перебуває на достатній відстані;

• не можна переходити дорогу в місцях, де вона має круті повороти;

• у темний час потурбуватися про те, щоб виділити себе на проїжджій частині чи узбіччі (блискучі предмети, предмети білого кольору).

Під час переходу дороги за умов недостатньої видимості необхідно оцінити дорожню ситуацію ліворуч і праворуч. І лише переконавшись у безпеці, переходити дорогу.

Наземний, надземний, підземний переходи

Пішоходи повинні переходити проїжджу частину вулиці пішохідними переходами. Переходи бувають наземні, підземні, надземні.

Наземні — це ділянка проїжджої частини.

Надземні — це перехід над проїжджою частиною.

Підземні — перехід під проїжджою частиною.

Якщо в зоні немає переходу, дозволяється переходити дорогу під прямим кутом у місцях, де дорогу добре видно в обидва боки.

Якщо є світлофор, слід керуватися його сигналами.

Якщо вулиця має двосторонній рух, то, ступивши на край проїжджої частини, слід подивитися ліворуч, а дійшовши до середини — праворуч.

Основою безпеки на дорозі повинно стати розуміння всіма учасниками дорожнього руху тріади «ЛЮДИНА — ДОРОГА — ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ». Особливо це актуально тоді, коли середовище існування людини перенасичене ризиком та небезпеками дорожньо-транспортних при-год. Тому постає нагальна потреба навчання людей ще зі шкільного віку не тільки Правил дорожнього руху, а перш за все формування в них культури поведінки на дорозі.

Усвідомлення власного місця в системі відносин «ЛЮДИНА — ДОРОГА — ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ» сприяє формуванню особистого ставлення до себе як учасника дорожнього руху, до власної безпеки та безпеки інших.

3. Вогонь-друг, вогонь-ворог. Причини виникнення пожеж, та їх наслідки.

Правила запобігання пожежі:

•  Із сірниками бавитися не можна.

•  Електроприлади необхідно вимикати вчасно.

•  Не можна залишати без догляду вогонь на газовій плиті, у печі.

• Без нагляду дорослих не можна влаштовувати ігри, що можуть спричинити пожежу.

• Не можна залишати праску неохолодженою на тканині або ставити її біля легкозаймистих матеріалів.

• Дуже небезпечно лити гас чи бензин у вогонь. Ця рідина спалахує, а полум'я можуть обпалити обличчя, волосся, руки.

•Ялинку потрібно встановлювати на небезпечній відстані від печей та нагрівальних приладів.

• Не можна прикрашати ялинку свічками, адже може зайнятися хвоя, паперові іграшки.

4. Інструктаж  про дотримання учнями обмежень задля запобігання поширення  COVID-19.

9 простих правил захисту від COVID-19, доступних кожному

Часто мити руки протягом 20 секунд із милом під проточною водою, використовувати антибактеріальні засоби для рук із вмістом спирту не менше 60%, а також уникати хворих людей - це найчастіші поради від лікарів, щоб захиститись від вірусів та інших інфекційних захворювань.

Які ще щоденні звички варто взяти на озброєння?

1. Введіть за правило не чіпати руками поручні в транспорті, ручки дверей, візків у супермаркетах - користуйтесь для цього серветками або рукавичками. Натискайте кнопки у ліфтах зігнутим пальцем, а двері притримуйте плечем або ліктем.

2. Мийте або дезінфікуйте руки щоразу після користування грошима, банківськими або іншими картками. Чистіть поверхню гаманця.

3. Витирайте мобільний телефон дезінфікуючими серветками - це один із найбрудніших предметів щоденного вжитку. Це ж стосується планшетів, клавіатури й мишки комп'ютера. Окрім вірусів, на поверхні може жити стафілокок, сальмонела, кишкова паличка та грибок.

4. Дезінфікуйте поверхні у домі, яких часто торкаєтесь: вимикачі світла, ручки дверей, холодильника, мікрохвильовки, плити, пульт від телевізора. Витирайте антибактеріальними засобами столи, спинки стільців.

5. Часто мийте туалет, ванну та раковину. Обробляйте поверхню дошки для нарізання, посуд і раковину після готування сирого м'яса, птиці й риби. Не залишайте випраний вологий одяг у пральній машинці довше, ніж на 30 хвилин - там також розмножуються мікроби.

6. Припиніть торкатись обличчя руками - цієї поради косметологів варто дослухатись і для зменшеня ризику занести інфекцію до рота, носа, очей або вух.

7. Добре провітрюйте приміщення на роботі й удома, уникайте скупчень людей, а замість цього проводьте більше часу на свіжому повітрі.

8. Намагайтесь уникати стресу й паніки - тоді імунітет падає, а організм втрачає здатність ефективно боротись із захворюваннями та інфекціями.

9. Ведіть здоровий спосіб життя, не паліть. Доведено, що саме курці мають найвищі шанси померти від COVID-19.

5. Поширення отруєнь грибами , рослинами. Профілактика харчових отруєнь.

Отруєння грибами

Яких правил слід дотримувати, щоб запобігти отруєнню?

• Збирати гриби лише з дорослими.

• Збирати гриби потрібно тільки ті, які добре знаєте.

• Не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

• Ніколи не збирати і не вживати гриби, у яких біля основи ніжки є стовщення (як, наприклад, у червоного мухомора), і не шукати їх.

• Намагатися брати гриби лише з ніжкою, особливо це стосується сироїжок, тільки так можна запобігти потраплянню до кошика блідої поганки.

•   Не збирати «печериць», у яких на нижній поверхні шляпки є пластинки білого кольору.

•   Не куштувати сирі гриби на смак.

•   Ще раз перевірити вдома гриби. Усі сумнівні — викинути.

Чи можна купувати гриби і де?

Купувати гриби можна тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо слід уникати стихійних ринків.

Перша допомога

• Негайно викличте лікаря.

• До прибуття лікаря прочистіть хворому шлунок і кишечник та покладіть його в ліжко.

• Шлунок промийте теплою водою чи слабким розчином марганцевокислого калію.

• Для очищення кишечника використовують про¬носне (касторову олію чи гірку сіль), а для повного очищення - клізму.

• Дайте хворому випити невеликими ковтками підсолену воду чи міцний чай, що послаблює блювоту й нудоту.

6. Цільовий інструктаж на осінні канікули.

7. Правила експлуатації побутових нагрівальних , електричних . газових приладів.

8. Ми- учасники дорожнього руху.

9. Бесіда - попередження захворювань ГРВІ та COVID-19.

10. Запобігання дитячого травматизму від вибухонебезпечних предметів.

11. Правила дорожнього руху . Дорого від дому до школи.

12. Цільовий інструктаж на зимові канікули.

13. Обережно петарди- загроза життю.

14. Бесіда : "Як вберегти себе від захворювань на  ГРВІ та COVID-19." Що я знаю про коронавірус ?

15.  Загальні правила поведінки під час навчально-виховного процесу.



Коментарі